www.yfantis.gr
Email: yannisyfantis@yahoo.gr

 


. . . . , .

 

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΥΦΑΝΤ pdf
( )

ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ: λες οι ποιητικς συλλογς, κι ακμη, λα τ’ ανκδοτα ποιματα του Γιννη Υφαντ, σ’ ναν τμο.
Οι μεταμορφσεις του Μηδενς· επειδ λοι οι αριθμο κι λα τα γρμματα εναι μεταμορφσεις αυτο του μαγικο σχματος που λγεται Μηδν· επειδ λα τα ποιματα κι λα τα ντα, εναι μεταμορφσεις του Μηδενς (δηλ. του Κανενς), ντας ψεις της Μγια, της Μεγλης Ψευδασθησης, μσα στην οποα ζομε, ετε το συνειδητοποιομε ετε χι, «Kτω απ’ το εικνισμα των στρων», ανμεσα στις « Μσκες του Τποτε».
(Κεμενο στο πτεργιο του οπισθφυλλου)

( ).

   

Το βιβλο αυτ καθρεφτζει το κομμτι εκενο τ’ ουρανο, που περιχει τους αστερισμος των ρκτων, τους οποους ο Ηρκλειτος αποκαλε Αθαντου Μνμης Σημεα.
Στο βιβλο αυτ (στο οποο παρεμβανει κι ο εκτεινμενος ανμεσα στις ρκτους αστερισμς του Δρκοντα) η λξη ανγνωση αποχτ ξαν την αρχικ της σημασα που εναι ανα-γνση. Λξεις και αριθμο, γρμματα και σημεα στξης, παρασυρμνα απ τον ρωτα της Μνημοσνης και του Ζηνς, παρνουν ξαν την αρχικ τους θση, δημιουργντας τον παρδεισο της γλσσας, την ποηση, τον Λγο του Κσμου.
Ο Οιδπους στο πρσωπο της Σφγγας αναγνωρζει τον εαυτ του. Κι ο νθρωπος ταυτισμνος με τη Ζω, γνετ’ εντλει αυτ που εναι: νας Ζευς.
(Απ συνντευξη του ποιητ)

Εκδθηκε για πρτη φορ το 1987. Σμερα κυκλοφορε ( τρτη κδοση, 1998) απ τις εκδσεις ΖΗΤΗ, Αρμενοπολου 27, 54635 Θεσσαλονκη, τηλ. 2310-203720, website: http://www.ziti.gr , e-mail: orders@ziti.gr. Αθνα: Χονδρικ πληση: Ασκληπιο 60, τηλ. 210 3816650 κι ακμη «Στο του βιβλου», Πεσμαζγλου 5, 105 64.

   

Το υλικ του βιβλου αυτο, αποτελεται απ συνθσεις φωτογραφας, ζωγραφικς και ποησης. Οι συνθσεις αυτς, που εντλει ονομζονται ΑΡΧΕΤΥΠΑ, χουν πολλκις παρουσιαστε, με εκθσεις με προβολ slides, τσο στην Ελλδα, σο και στο εξωτερικ, κτω απ διφορους ττλους, πως "Ποηση και Εν-ραση", "Το βλμμα του ποιητ", ακμα "Πηγς της Ποησης".
φτασα στις συνθσεις αυτς παζοντας. Εντοτοις, παρουσιζοντς τες, εχα την εντπωση τι αποκαλπτω ξαν στους ανθρπους, με τον πιο ευχριστο τρπο για μνα και γι' αυτος, τι εναι ποηση και τι ποιητς, τι σημανει εν-ραση και γιατ η πραγματικ ποηση, ντας η παγκσμια γλσσα των αρχετπων (αντθετα με σα λγονται) εναι η πλον "μεταφρσιμη" γλσσα.
Αρχτυπα: Αρχικο (κυραρχοι και αινιοι) τποι, των οποων λα τα ντα αποτελον παραλλαγς• μορφοποισεις (εκ-τυπσεις) των βασικν αρχν της λης• ενσρκωση των κυραρχων νμων του Σμπαντος• ψεις του ενς αρχετπου, το οποο λγεται Φση, Θες, Πνεμα, λη, Ζω, Ζευς, πειρον, Χος, Κεν, Τποτ, Παν, Κσμος. Δεν θα πω περισστερα ως εισαγωγ, αφο το βιβλο αυτ απ μνο του αποτελε εισαγωγ. Εισαγωγ στο βιβλο του Κσμου.
(Απσπασμα απ τον πρλογο του βιβλου)

Το βιβλο ΑΡΧΕΤΥΠΑ κυκλοφρησε τον Οκτβρη του 2001 τργλωσσο (ελληνικ, αγγλικ, γερμανικ) απ τις εκδσεις ΖΗΤΗ. Αρμενοπολου 27, 54635 Θεσσαλονκη, τηλ. 2310-203720, , website: http://www.ziti.gr , e-mail: orders@ziti.gr. Αθνα: Χονδρικ πληση: Ασκληπιο 60, τηλ. 210 3816650 κι ακμη «Στο του βιβλου», Πεσμαζγλου 5, 105 64.

   

Πραγματικς ιστορες πως τις ζησε και τις κατγραψε ο ποιητς. Αναμνσεις απ το γιον ρος. νειρα και η ερμηνεα τους• θρλοι και ο αποσυμβολισμς τους. Ομιλες. Συνομιλες με μεγλους. Συνομιλες με μικρ παιδι. ρθρα για τη γλσσα, την ποηση, την θρησκεα, τον ρωτα, τον θυμ, τον μθο. Μηνματα στο κινητ. νας καζαμας (να λακ ανγνωσμα) υψηλο επιπδου. Ο θησαυρς της γνσης φυλασσμενος απ τον δρκοντα που δεν δαγκνει κανναν λλον παρ μνο την ουρ του.
Με συντροφι τον Γιννη Υφαντ, "τον πιο αιρετικ και βλσφημο αλλ σως και τον πιο νθεο λληνα ποιητ που υπρχει σμερα", το βιβλο αυτ αποτελε μια πορεα πνω στον ξεχασμνο δρμο που οδηγε στη θαση του πρωταρχικο, εκε που ο νθρωπος, απ ανικανοποητος αναζητητς του θαυμαστο, γνεται μτοχος στο πανταχο παρν θαμα.
(Απσπασμα απ το κεμενο που βρσκεται στο οπισθφυλλο του βιβλου)

Κυκλοφορησε, Α’ κδοση Ιαν. 2003, απ τις εκδσεις ΠΑΤΑΚΗ,, Σμερα εξαντλημνο.

   

Tσσερις χιλιδες πεντακσια χρνια ξνης ποησης. Σπνια συναντιονται τσοι ξοχοι ποιητς σ' ναν κπο. Ποιητς απ διφορες χρες και διφορες εποχς. Εδ, ο σοφς πο Ορ, που μας ρχεται απ τη Αγυπτο του 2300 π.Χ. Εδ η Σβυλλα, που μας φρνει το τραγοδι της απ τη Αρχαα Ισλανδικ δδα. Εδ ο Λι Τι Πο, ο Μπασ, ο Λρκα, ο Σαιν-Τζων Περς, ο Ρεμπ, ο Χλντερλιν, ο Παζολνι, ο ζρα Πουντ, ο Ντσε. Εδ ο Ομρ Χαγιμ και ο βαν Γκλ. Εδ οι Μγοι ποιητς της Αφρικς. Εδ ο Τμας Στερνς λιοτ, οι Χλιες και Μα Νχτες, το σμα Ασμτων, ο Φερνντο Πεσα…
Σπνια συναντιονται τσοι ξοχοι ποιητς σ' ναν Κπο, μιλντας λοι τους Ελληνικ, τσι πως μνο οι ποιητς μπορον να τα μιλον.
(Απ το κεμενο που βρσκεται στο οπισθφυλλο)

«Ο Κπος της Ποησης» εκδθηκε το 2001 απ τις εκδσεις ΠΑΤΑΚΗ. Εξαντλημνο.

   

μως γιατ λγονται μυστικο; χιγιατ κρβουν κτι, αλλ γιατ αυτ που οι διοι εναι δεν διδσκεται: Δε μπορες να περιγρψεις να διδξεις σε κποιον τη γεση του κερασιο• πρπει ο διος να δαγκσει το κερσι. Μυστικ εναι, χι αυτ που φυλγεται κρυφ, αλλ το απ τη φση του αμετδοτο. Ο μυστικς πηγανει τσο μακρι, που φτνει κποτε εκε που ξεκνησε. Διανει το χρο της σγχυσης, των δογμτων και των θεωριν και φτνει στο κεν, σωσττερα, στον χαοτικ χρο, που βρσκεται μετ απ το τλος και πριν απ την αρχ. Το φτσιμο στον χαοτικ χρο, εναι "νας θνατος εν ζω". Εναι η αποπροσκλληση απ το κθε τι. Τρα χει πεθνει σε λα και γι' αυτ μπορε να γεννηθε μαζ με λα. Τρα που δεν ανκει πουθεν, ανκει παντο. Δε βρσκεται πια στη θση στην αντθεση• εναι η θση και η αντθεση. Δεν εναι νας φιλ-σοφος, αλλ νας σοφς. Δεν ψχνει για το νημα της ζως, αλλ ζει, εναι αυτς ο διος η ζω.
(Απ το κεμενο που βρσκεται στο οπισθφυλλο)

Το βιβλο «Μυστικο της Ανατολς», αφιερωμνο «σ' λα ανεξαιρτως τα ντα», εκδθηκε πρτη φορ το 1982. Κυκλοφρησε ολοκληρωμνο απ τις εκδσεις ΠΑΤΑΚΗ (τταρτη κδοση το 2000, με επανατπωση το 2001). Σμερα εναι εξαντλημνο.